Przepis na bigos
- 2,5 kg kiszonej kapusty
- 1/2 główki białej kapusty (około 1 kg)
- 500 g boczku wędzonego
- 1 kg łopatki bez kości
- 500 g wołowiny
- 4 laski kiełbasy (podwawelskiej)
- 4 cebule (pokrojone w półplasterki)
- Garść grzybów suszonych
- Śliwki suszone (około 15 sztuk)
- Garść rodzynek
- 4 jabłka winne
- 5 pomidorów
- Przecier pomidorowy
- 1/2 kostki smalcu (u mnie 5 łyżek domowego smalcu, zobacz film: Jak zrobić smalec?)
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- Sól, pieprz (do smaku)
- Czerwone wytrawne wino (około 1 szklanka)
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL